Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

30 meter hoge boomsoort ontdekt in Andes

  •  
08-09-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
115 keer bekeken
  •  
Peru

© landschap in Peru, bron: pixabay

Wetenschappers hebben een nieuwe boomsoort ontdekt in Peru langs een pad dat ooit door de Inca’s gebruikt werd. De boom kan meer dan 30 meter hoog worden met een stambreedte van 60 centimeter. Het is door zijn omvang bijzonder dat de boom nu pas is ontdekt. 

Nieuw geslacht boom

De boom heeft de naam Incadendron esseri gekregen. Het is niet alleen een nieuwe soort, maar ook een nieuw geslacht. Hij komt voor in een gebied dat zich uitstrekt van zuidelijk Peru tot Ecuador. De boom maakt deel uit van de wolfsmelkfamilie. Deze familie ‘bloedt’ wanneer deze beschadigd raakt, wit sap wordt vrijgelaten om de boom te beschermen tegen ziektes en insecten. De ontdekking laat zien dat er nog veel nieuwe soorten te vinden zijn. 

Toekomstperspectief nieuwe boomsoort

Incadendron esseri komt veelvuldig voor, echter is het toekomstperspectief van de soort slecht. Bedreiging door ontbossing en klimaatverandering maken het de soort lastig. De boom heeft specifieke temperaturen nodig om te kunnen bestaan wat betekent dat bij stijging van de temperatuur de populatie het hogerop moet zoeken.  
Bron: scientias

Meer over:

boomsoort, peru
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.