Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

8 miljoen kilo puin rond aarde

  •  
06-07-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
70 keer bekeken
  •  
ruimte pixabay

© Bron Pixabay

Rond de aarde vliegt steeds meer puin. Het zijn inmiddels bijna 20.000 brokstukken, die bij elkaar meer dan 8 miljoen kilo wegen. Dat is zwaarder dan de Eiffeltoren, aldus de Europese ruimtevaartorganisatie ESA.

Brokstukken

Het ruimtepuin bestaat vooral uit oude satellieten en brokstukken van raketten. Die vergaan lang niet allemaal in de dampkring van de aarde. Een jaar of tien geleden waren er nog maar 10.000 brokstukken.

Ruimtepuin botst

Er is niet alleen meer puin door nieuwe lanceringen. Dat puin botst ook vaker tegen elkaar, waardoor de brokstukken uiteenvallen in kleinere fragmenten. En ook die kunnen weer met elkaar botsen en verpulveren. Ook kleine fragmenten zijn gevaarlijk voor bijvoorbeeld het internationale ruimtestation ISS en voor de satellieten die nog in gebruik zijn, want ze hebben snelheden van enkele tienduizenden kilometers per uur.
Er zijn ideeën om de ruimte rond de aarde schoon te maken, maar nog niet alle plannen komen van de grond.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.