Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Plaatselijk enorm veel eikenprocessierupsen

  •  
10-06-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
52 keer bekeken
  •  
eikenprocessierups

© Fotograaf StepByStep

Op diverse plaatsen in het land worden uitbraken van eikenprocessierupsen gemeld. Op die plaatsen worden hele ‘dekens’ van rupsen op eikenbomen aangetroffen. Daarnaast wordt een forse toename van eikenprocessierupsen geconstateerd ten opzichte van voorgaande jaren in grensgebieden met België, het westelijke deel van Noord-Brabant, het oostelijke deel van Gelderland en Overijssel, het zuidelijke deel van Utrecht en het westelijke deel van Flevoland. In Groningen, Drenthe en Friesland worden op nieuwe locaties nesten ontdekt. Met de mooie dagen voor de deur is de kans op letsel reëel aanwezig indien men met de brandharen in contact komt.
Herkenning en nesten
De eikenprocessierups is te herkennen aan lange grijze lichaamsharen (dit zijn overigens niet de brandharen), grijze flanken en een zwarte streep op de rug. De rupsen verblijven in nesten op eikenbomen en verplaatsen zich in processie door de boom. De nesten hebben het formaat van een tennisbal en soms van een voetbal. Bij zware aantastingen zijn complete “dekens” van rupsen zichtbaar zoals nu het geval is op diverse plaatsen in Zwolle. In diverse regio’s wordt dus een flinke toename gezien in het aantal rupsen ten opzichte van voorgaande jaren. Gebieden met een zorgvuldig beheer zien wel een toename van de aantasting maar de situatie is er beter beheersbaar.
Risico voor mens en dier
De spreiding in de ontwikkeling van de rupsen is dit jaar groot. Veel rupsen zijn nu onrustig en aan de wandel. Daarnaast bevinden de rupsen zich ook veelal in nesten. De rupsen hebben inmiddels het stadium bereikt waarop ze honderdduizenden brandharen bezitten. Vooral de rupsen die aan de wandel zijn en bezig zijn met maken van hun nesten vormen daardoor een risico voor mens en dier. Hieronder staan enkele tips om overlast te voorkomen:
Voor meer informatie over de eikenprocessierups kunt u terecht op www.eikenprocessierups.info.
Tekst: Kenniscentrum Eikenprocessierups
Bron: Natuurbericht
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.