NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Rozemarijngoudhaantje : een wonderschone exoot

  rozemarijngoudhaantje
  Fotograaf: Aglaia Bouma

  Het is een prachtige kever met zijn glimmende gestreepte dekschilden maar niet iedereen is even blij z’n komst naar Nederland.

  Het rozemarijngoudhaantje (Chrysolina americana) blijkt het in Nederland prima naar z’n zin te hebben. Afkomstig uit het Middellandse Zeegebied zijn ze waarschijnlijk ons land binnengekomen via tuinplanten.

  Kruideneters

  De rozemarijngoudhaantjes zijn dol op kruidachtige planten uit de lipbloemenfamilie (Lamiaceae) waaronder tijm, rozemarijn, lavendel en salie. Zowel de volwassen kevers als de larven eten deze kruiden.

  Voortplanting

  Ei-afzet begint bij deze kevers vaak aan het eind van de zomer. De eitjes zijn ongeveer twee millimeter en langwerpig; ze worden aan de onderkant van de bladeren afgezet. De larven komen na ongeveer tien dagen uit. Ze zijn grijzig wit met vijf donkere strepen in de lengte en vijf tot acht millimeter lang. De rozemarijngoudhaantjes gaan in rust als het te warm wordt. Vanaf september worden ze weer actief. Zover bekend hebben rozemarijngoudhaantjes nog geen natuurlijke vijanden in Nederland.

  Aglaia Bouma

  Aglaia Bouma doet onderzoek naar het rozemarijngoudhaantje. Haar webpagina staat boordevol informatie over dit kevertje. Ze maakt ook mooie beelden van het levensverloop van de kever, zoals te zien in het filmpje hieronder. Meer is te zien op haar Youtube-kanaal.

  Geplaatst in: Fragment Radio

Media