NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Zeldzame patrijzen tellen

  patrijs
  Mannetjes patrijs. Fotograaf: Rollin Verlinde

  Een groot percentage van de patrijzen is verdwenen in Nederland, maar ook in de rest van Europa. Europese landen hebben nu de handen ineen geslagen en voorbeeldgebieden aangewezen om de bedreigde patrijs te beschermen. Jaarlijks wordt er in deze gebieden het aantal mannetjes-patrijzen geteld door vrijwilligers.

  Bedreigde akkervogel

  In Nederland is 95% van de patrijzen verdwenen als gevolg van schaalvergroting en intensivering van de landbouw. Van de ooit meer dan een miljoen patrijzen zijn er in ons land nog maar zo’n 10.000 broedparen over.  Ook in de omringende landen is de patrijs sterk in aantal afgenomen. Patrijzen leven graag in open en halfopen landbouwgebieden, met een voorkeur voor akkers. Een gevarieerd landbouwgebied met een verscheidenheid aan gewassen, afgewisseld met grasachtige en kruidenrijke akkerranden en bermen, houtwallen en hagen zijn belangrijk voor beschutting voor deze schuchtere vogel. In 2013 is er een groot beschermingsproject in het leven geroepen om de ernstig bedreigde patrijs te redden. 

  Patrijzen tellen door geluid af te spelen van mannetjes patrijs. Foto: Jochem Sloothaak van Brabants Landschap

  Europees beschermingsproject

  Europese landen hebben de handen ineen geslagen om de patrijs, maar ook andere akkervogels, te beschermen in het PATRIDGE project. Binnen de deelnemende organisaties en landen wordt samenwerking gezocht met boeren en kennis uitgewisseld over te nemen maatregelen, zoals patrijzenhagen en leverbanken. Zo wordt het ideale landschap voor de patrijs gecreëerd.

  Meer informatie

   

  Geplaatst in: Fragment Radio

Media

Meer in Fragment Radio