Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Zeldzame patrijzen tellen

  •  
07-03-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
317 keer bekeken
  •  
patrijs

© Mannetjes patrijs. Fotograaf: Rollin Verlinde

Een groot percentage van de patrijzen is verdwenen in Nederland, maar ook in de rest van Europa. Europese landen hebben nu de handen ineen geslagen en voorbeeldgebieden aangewezen om de bedreigde patrijs te beschermen. Jaarlijks wordt er in deze gebieden het aantal mannetjes-patrijzen geteld door vrijwilligers.

Bedreigde akkervogel

In Nederland is 95% van de patrijzen verdwenen als gevolg van schaalvergroting en intensivering van de landbouw. Van de ooit meer dan een miljoen patrijzen zijn er in ons land nog maar zo’n 10.000 broedparen over.  Ook in de omringende landen is de patrijs sterk in aantal afgenomen. Patrijzen leven graag in open en halfopen landbouwgebieden, met een voorkeur voor akkers. Een gevarieerd landbouwgebied met een verscheidenheid aan gewassen, afgewisseld met grasachtige en kruidenrijke akkerranden en bermen, houtwallen en hagen zijn belangrijk voor beschutting voor deze schuchtere vogel.  In 2013 is er een groot beschermingsproject in het leven geroepen om de ernstig bedreigde patrijs te redden. 
patrijzen tellen

© Patrijzen tellen door middel van een speaker met het geluid van de mannetjes patrijs. Foto: Jochem Sloothaak van Brabants Landschap

Patrijzen tellen door geluid af te spelen van mannetjes patrijs. Foto: Jochem Sloothaak van Brabants Landschap

Europees beschermingsproject

Europese landen hebben de handen ineen geslagen om de patrijs, maar ook andere akkervogels, te beschermen in het PATRIDGE project. Binnen de deelnemende organisaties en landen wordt samenwerking gezocht met boeren en kennis uitgewisseld over te nemen maatregelen, zoals patrijzenhagen en leverbanken. Zo wordt het ideale landschap voor de patrijs gecreëerd.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.