Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Aanmonsteren voor zee-onderzoek

  •  
07-12-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
70 keer bekeken
  •  
Pelagia

© NIOZ

Nederlands enige (!) schip voor oceaanonderzoek, de RV Pelagia van het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee op Texel gaat de komende zes maanden op expeditie. Van Texel, via de Canarische eilanden, naar het Caribisch gebied en weer terug, zullen er op twaalf etappes diverse onderzoekers meevaren om metingen te doen.
Algen, plankton, de bodem, vogels, zeezoogdieren, alles wordt bestudeerd. Rode draad door het onderzoek is 'de veranderende oceaan' onder invloed van onder andere het veranderende klimaat; vandaar de 'vlag' waaronder de Pelagia deze maanden vaart: het  Netherlands Initiative Changing Oceans, kortweg: NICO
De laatste etappe start pas in juli 2018, maar toch moeten alle spullen nu al aan boord. Midden op de oceaan kun je immers niet nog even een doos reageerbuizen laten komen. Vandaar dat dit weekeinde verschillende zeecontainers met daarin complete laboratoria aan boord zijn gehesen.
Pelagia

© Rob Buiter

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.