Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op NPO Radio 1
Elke dinsdag om 19.20 uur op NPO2

 • Aantal Zuid-Afrikaanse luipaarden neemt af

  luipaard
  Bron: Pixabay

  In het noorden van Zuid-Afrika neemt het aantal luipaarden razendsnel af. Uit een nieuwe studie blijkt dat in nog geen tien jaar tijd het aantal in de Soutpansbergen aan de grens met Zimbabwe met 66 procent is afgenomen.

  Op dit moment leven in heel Zuid-Afrika hoogstens nog hooguit 4500 wilde luipaarden. Britse onderzoekers kwamen tot deze bevindingen door beelden van bewegingsgevoelige camera's te analyseren.

  Camerabeelden

  In vier jaar tijd werden er slechts 65 luipaarden vastgelegd op de camera's. Die cijfers suggereren dat de populatie sinds 2008 meer dan gehalveerd is. Lange tijd werden de Soutpansbergen gezien als één van de belangrijkste leefgebieden voor luipaarden in Afrika.  "Maar als er niets verandert, voorspellen we dat luipaarden hier in 2020 niet meer te vinden zijn", verklaart hoofdonderzoeker Samuel Williams op nieuwssite Phys.org. "Dat is zeer alarmerend."

  Oorzaak

  De luipaardenpopulatie in Zuid-Afrika loopt volgens de onderzoekers vooral terug omdat het leefgebied van de dieren krimpt. Steeds meer natuurgebied verandert in woongebied. De bevolking van Zuid-Afrika is flink aan het groeien, en deze trend lijkt onomkeerbaar. Demografen hebben voorspeld dat de bevolking nog voor het midden van deze eeuw met een miljoen zal groeien.

  Bron: nu.nl

  Geplaatst in: Nieuws