Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Actieve vleermuizen gemeten

  •  
05-10-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
181 keer bekeken
  •  
Laatvlieger

© Laatvlieger. Fotograaf: SaskiaGilbert

De vleermuizen in de stad Utrecht worden sinds vorig jaar intensief onderzocht. Driemaal per jaar worden langs een aantal vaste routes alle geluiden van vleermuizen opgenomen. Zo ontstaat met enkele jaren een compleet en betrouwbaar beeld van de plekken waar vleermuizen actief zijn. Dat zijn plekken waar de omgeving gunstig voor ze is: daar is water, struiken en ruigtes, en is het donker. En het allerbelangrijkste, daar zitten insecten die ze kunnen vangen.

Tellen

Steden beseffen steeds beter dat een goed beeld van de vleermuispopulaties van belang is bij het slopen en bouwen. Het stadsbestuur weet zo wat voor vervangende verblijven er nodig zijn als er een 'vleermuizenlocatie' verdwijnt. De Zoogdiervereniging heeft in 2016 Project VleerMUS opgezet. Dit is het Meetnet Urbane Soorten specifiek voor vleermuizen. In Utrecht is het project gestart en het gaat navolging krijgen in Tilburg.

2017 Jaar van de Laatvlieger

In Nederland komt de laatvlieger vrij algemeen voor maar over z’n gedrag is weinig bekend en daarom is de soort lastiger te beschermen. Het doel van het Jaar van de Laatvlieger is dan ook niet alleen om aandacht te vragen, maar ook om de kennis die er is over dit bijzondere dier te bundelen.
Kenmerkend voor de laatvlieger is zijn forse formaat. Hij kreeg zijn naam omdat hij 's avonds later uitvliegt dan een andere grote vleermuis: de rosse vleermuis. De laatvlieger is te herkennen aan zijn tweekleurige vacht: koffiebruin op de rug en koffie-met-melk-bruin op de buik. Overdag houdt de laatvlieger zich op in gebouwen, bijvoorbeeld in spouwmuren of onder dakpannen. In het voorjaar verzamelen de vrouwtjes zich in grote kraamgroepen waar ze hun jongen grootbrengen. Deze kraamkolonies worden in Nederland altijd in gebouwen aangetroffen. De vleermuis jaagt op muggen, motten en kevers.
Lees meer over het Jaar van de Laatvlieger
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.