NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Vogelzangcursus: ADHD-vogels

  Europese kanarie
  Rob Buiter

  Met enige regelmaat treden Dick de Vos en Henk Meeuwsen aan in ons programma. Zij proberen ons te leren hoe de verschillende Nederlandse vogels gebekt zijn. De ganzen kwamen al langs, de mezen, de uilen, de kraaien. 

  Maar speciaal voor het jubileum heeft Henk Meeuwsen een geheel eigen categorie zangvogels samengesteld: de ADHD-ers! Wie denkt dat Jochem Myjer snel praat, die heeft nog nooit naar de rietzanger geluisterd, of naar de veldleeuwerik, of de Europese kanarie. In onze cursus Vogelzang een aflevering ter ere van onze gast-presentator Jochem Myjer: vogels die een beetje hyper lijken.

  Bosrietzanger

  De bosrietzanger is niet alleen hyperactief, hij is ook nog eens een meesterimitator. De perfecte Jochem Myjervogel? 

  Kleine Karekiet

  De kleine karekiet is de metronoom van het riet. In een staccato tempo blijft hij maar doorgaan ...

  Veldleeuwerik

  Een andere zanger met veel uithoudingsvermogen is de veldleeuwerik. Met onvoorstelbaar veel variatie klimt de veldleeuwerik steeds hoger in de lucht om na een zangvlucht van een minuut of wat in een lange glijvlucht weer naar beneden te zeilen.

  Rietzanger

  De rietzanger lijkt qua zang wel op de karekiet, maat heeft niet dat strakke ritme. verder is de rietzanger te herkenen aan de regelmatig terugkerende krassende geluidjes.

  Europese kanarie

  Is de Europese kanarie de ultieme ADHD-er? Zijn zang is zó hoog en zó snel, daar is geen touw aan vast te knopen. 

  adhd

  ADHD?

  Tijdens een eerder jubileum van Vroege Vogels (33 1/3, het 'vinyl jubileum') presenteerde kunstenaar Thijs van Vuure zijn project 'What it's like to be a bird'. Daarin liet hij al zien dat vogels alles een factor tien sneller doen dan mensen. Hun hartslag, hun communicatie, hun hele leven gaat in sneltreinvaart. De les van deze ADHD-vogels is dat het met de hyperactiviteit van komiek Jochem Myjer nogal meevalt.

  Verslaggever Rob Buiter deed 10 jaar geleden tijdens de uitzending van Vroege Vogels Vinyl een vogel na in het vogelhuisje van Thijs van Vuure. Hij sprak het vertraagd in. Het versnelde resultaat lijkt sprekend op een pimpelmees:

   

  Geplaatst in: Fragment Radio

Media

Meer in Fragment Radio