NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Afval in Grensmaas wordt snel opgeruimd

  Bob_Luijks_afval_Grensmaas
  foto: Henny Radstaak

  De droogte van de afgelopen tijd heeft ook tot een afvalprobleem geleid. Door de lage waterstand in de Maas valt de nevengeul tussen Itteren en Borgharen droog. Dit stuk Grensmaas is bedoeld om de rivier meer ruimte te geven en heeft zich inmiddels tot een mooi natuurgebied ontwikkeld. 

  Maar daar bracht de droogte verandering in, de drooggevallen delen van de rivier bleken een grote vuilnisbelt. Natuurfotograaf Bob Luijks maakte er een fotoserie van, de foto’s zijn hier te zien. Of beluister de reportage vanaf deze plek.

  Rijkswaterstaat

  Rijkswaterstaat regio Zuid- Nederland zei in eerste instantie “zich niet te herkennen in het beeld van een vuilnisbelt” en vroeg zich af wie er eigenlijk verantwoordelijk is voor het opruimen van het afval. Tevens meldde Rijkswaterstaat “geen geld te hebben voor het opruimen van een winkelwagen of een restant van een boot”.
  Er ontstond een heen en weer geschuif van verantwoordelijkheid, van Staatsbosbeheer naar Rijkswaterstaat, maar uiteindelijk zal Rijkswaterstaat zorg dragen voor het opruimen, aldus Eric van Beerendonk, woordvoerder Rijkswaterstaat regio Zuid-Nederland. Beluister hieronder zijn reactie.

  Geplaatst in: Fragment Radio

Media