Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Amerikaanse orchidee in Nederland

  •  
06-07-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
170 keer bekeken
  •  
orchis.jpg
Nederland, maar ook Europa heeft er een nieuwe orchidee bij: de Spiranthes lucida , een schroeforchis afkomstig uit Amerika. De ontdekking werd gedaan in de Achthovensche uiterwaarden, een natuurgebied langs de Lek. Hoe de plant hier terecht is gekomen is een raadsel.
Er staan 27 planten, waarvan de meesten inmiddels zijn uitgebloeid. Dat betekent dat de orchideeën al langere tijd aanwezig zijn, omdat schroeforchissen jaren nodig hebben om tot bloei te komen. De orchidee heeft  glanzende bladeren en witte bloemen met een grote gele vlek op de lip.
Daarmee onderscheidt zij zich van de in Nederland inheemse herfstschroeforchis ( Spiranthes spiralis ) en zomerschroeforchis ( Spiranthes aestivalis ) en ook van de welriekende schroeforchis ( Spiranthes cernua ).  De nieuwe orchidee bloeit vroeger dan de andere soorten, namelijk van mei tot juli.
Het is de tweede keer in korte tijd dat een Amerikaanse schroeforchissoort in Nederland opduikt. In 2011 werd in Twente voor het eerst de welriekende schroeforchis ontdekt.
Spiranthes lucida is inheems in het oosten van Canada en de Verenigde Staten. Hier groeit zij op vochtige, kalkrijke rivier- en beekoevers, moerassen en in groeven. De groeiplaats langs de Lek komt hiermee overeen. Hoe deze orchideeënsoort in Nederland terecht is gekomen is nog een raadsel. De soort wordt niet gekweekt en verhandeld, in tegenstelling tot de welriekende schroeforchis. Verwildering uit kweek ligt voor Spiranthes lucida dus minder voor de hand.
Foto: Rien Schot 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.