Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

'Amsterdam moet bewoners meest vervuilde straten steunen'

  •  
28-06-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
62 keer bekeken
  •  
jvangalenstraat_adam_cc_jpm.jpg
Het is slecht gesteld met de Amsterdamse luchtkwaliteit. In enkele straten in de hoofdstad worden de normen voor fijnstof en stikstofdioxiden ruimschoots overschreden. Dat is schadelijk voor de gezondheid, met name voor ouderen en kinderen. De Partij voor de Dieren wil dat de gemeente de bewoners van de meest vervuilde straten gaat helpen om hun binnenklimaat te beschermen tegen schadelijke stoffen.
In het onlangs gepubliceerde rapport 'Schone lucht voor Amsterdam' stelt de Rekenkamer dat de Amsterdam teveel focust op (het behalen van) normen en te weinig streeft naar het verbeteren van de luchtkwaliteit ten behoeve van de gezondheid van Amsterdammers. Bovendien is het onzeker of de normen echt gehaald zullen worden. Geschat wordt dat jaarlijks 1000 Amsterdammers vroegtijdig overlijden door slechte luchtkwaliteit.
De Partij voor de Dieren wil een daarom een pro-actieve aanpak introduceren in de stad, die sterk gericht is op de gezondheid van bewoners. De partij wil een subsidie beschikbaar stellen om bewoners van de meest vervuilde straten, zoals de Jan van Galenstraat, in staat te stellen om hun woningen bestand te maken tegen fijnstof en stikstofdioxiden. Dit is bijvoorbeeld mogelijk door woningen te voorzien van een ventilatiesysteem dat is voorzien van een speciaal hiervoor ontworpen filter.
Fractievoorzitter Johnas van Lammeren: “Onze visie is gericht op de lange termijn, maar waar huidig beleid tekort schiet, zien we het als een taak van de gemeente om bewoners mogelijkheden te bieden om zichzelf in hun eigen woonomgeving te beschermen tegen schadelijke stoffen uit de lucht. Vanwege de ernstige effecten van vervuilde lucht op de volksgezondheid is een subsidie wat ons betreft niet alleen gewenst, maar ook noodzakelijk.”
Bron: Partij voor de Dieren Amsterdam
Foto: kruising Jan van Galenstraat en Hoofdweg in Amsterdam (cc) jpmm

Meer over:

nieuws - milieu
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.