NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Automatisch insecten tellen en herkennen

  Theo Zeegers
  Rob Buiter

  Een nieuwe camera met slimme software kan automatisch insecten tellen en herkennen. “Hiermee kunnen we op een simpele manier informatie verzamelen over de trends in de aantallen insecten”, zegt Theo Zeegers van EIS Kenniscentrum Insecten.

  Beeldherkenning 

  De camera maakt gebruik van automatische beeldherkenning. “Die technologie heeft de laatste jaren een grote vlucht genomen”, vertelt Laurens Hogeweg. Hij werkte lange tijd in de medische sector, waar beeldherkenning bijvoorbeeld wordt gebruikt om huidaandoeningen te identificeren. “Maar voor een computer maakt het niet veel uit of je een huidziekte, een nummerplaat van een auto, of een insect wilt herkennen”, legt Hogeweg uit. “Tegenwoordig werk ik bij Naturalis waar ik mijn kennis over beeldherkenning kan combineren met mijn passie voor natuur.”

  Betrouwbare waarnemingen

  De software maakt gebruik van de vele duizenden beelden die beschikbaar zijn op sites als waarneming.nl. “Het grote voordeel van die site is dat de determinaties gevalideerd en dus betrouwbaar zijn. Deskundigen hebben goed gekeken wat de correcte naam is van een insect op een foto. Met die kennis wordt de computer gevoed”, aldus Hogeweg.

  Achteruitgang insecten

  De automatische camera’s kunnen worden gebruikt om het beroemde Duitse onderzoek naar de achteruitgang van insecten te vervolgen. “We hebben van twee Nederlandse gebieden ook al een langlopend onderzoek gepubliceerd”, vertelt Zeegers. “Maar dan krijg je al snel de kritiek ‘dat het maar twee gebieden zijn’. Met deze software en camera kunnen we het onderzoek op een grote schaal voortzetten zonder dat het veel inspanningen vergt. Bovendien zijn de camera’s relatief goedkoop. We hopen ze binnenkort voor een paar honderd euro in de markt te zetten.” 

  Bij de foto: onderstaande beelden laten zien wat er is gefotografeerd (de bovenste foto) en welke namen de computer daaraan heeft gekoppeld (de onderste) (foto's EIS)

   

  Geplaatst in: Fragment Radio

Media