Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Aziatische hoornaar duikt op in Amsterdam

  •  
01-11-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Aziatische hoornaar op de hand

© Rob Buiter

Voor het eerst is een Aziatische hoornaar opgedoken in Amsterdam. Daarmee is het de meest noordelijke waarneming van deze wespensoort in Nederland en mogelijk zelfs in Europa. Dat meldt stichting platform Stop invasieve exoten.

Invasieve soort

De Aziatische hoornaar, bijna twee keer zo groot als een normale wesp, is zeer schadelijk voor bijen en andere insecten. Het gaat om een invasieve soort die honingbijen eet, waardoor het insect een bedreiging vormt voor het Nederlandse ecosysteem. De Aziatische hoornaar heeft een donker achterlijf met een kleine donkergele vlek. Het achterlijf van de Europese hoornaar is juist overwegend geel getekend. De steek van een hoornaar is pijnlijker dan van een gewone wesp.
De Aziatische hoornaar werd vorig jaar voor het eerst in Nederland gezien, in het Zeeuwse plaatsje Dreischor. Dit jaar zijn de insecten opnieuw aangetroffen in Zeeland (Schoondijke en Sint Jansteen), maar ook in Zuid-Holland (Spijkenisse). En nu dus in Amsterdam, bij de Bosporushaven in het Westelijk havengebied. Hoe de wesp, die van nature voorkomt in delen van Zuidoost-Azië, in ons land terecht is gekomen is onbekend.
Bron: ANP
Europeze en Aziatische hoornaar

© Europeze en Aziatische hoornaar herkennen. Foto's: Mazzelmoaze en Rob Buiter

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.