NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Aziatische hoornaar duikt op in Amsterdam

  Aziatische hoornaar op de hand
  Rob Buiter

  Voor het eerst is een Aziatische hoornaar opgedoken in Amsterdam. Daarmee is het de meest noordelijke waarneming van deze wespensoort in Nederland en mogelijk zelfs in Europa. Dat meldt stichting platform Stop invasieve exoten.

  Invasieve soort

  De Aziatische hoornaar, bijna twee keer zo groot als een normale wesp, is zeer schadelijk voor bijen en andere insecten. Het gaat om een invasieve soort die honingbijen eet, waardoor het insect een bedreiging vormt voor het Nederlandse ecosysteem. De Aziatische hoornaar heeft een donker achterlijf met een kleine donkergele vlek. Het achterlijf van de Europese hoornaar is juist overwegend geel getekend. De steek van een hoornaar is pijnlijker dan van een gewone wesp.

  De Aziatische hoornaar werd vorig jaar voor het eerst in Nederland gezien, in het Zeeuwse plaatsje Dreischor. Dit jaar zijn de insecten opnieuw aangetroffen in Zeeland (Schoondijke en Sint Jansteen), maar ook in Zuid-Holland (Spijkenisse). En nu dus in Amsterdam, bij de Bosporushaven in het Westelijk havengebied. Hoe de wesp, die van nature voorkomt in delen van Zuidoost-Azië, in ons land terecht is gekomen is onbekend.

  Bron: ANP

  Geplaatst in: Nieuws