Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Aziatische hoornaar nu echt gezien in Nederland

  •  
17-09-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
182 keer bekeken
  •  
Aziatische hoornaars

© Aziatische hoornaar - Fotograaf Arp Kruithof

Op Waarneming.nl is voor het eerst bevestigd dat een Aziatische hoornaar is gezien in Nederland. Op Schouwen-Duiveland in het dorpje Dreischor is de Aziatische hoornaar ( Vespa velutina ) waargenomen. Het insect is al verschillende keren gemeld maar dit is de eerste die officieel is herkend en bevestigd. Ook deskundige Bram Cornelissen van de Wageningen University denkt dat het hier om de Aziatische hoornaar gaat.

Aziatische hoornaar in Europa

Sinds 2004 wordt de Aziatische hoornaar in Europa gesignaleerd als eerste in Frankrijk daarna heeft het insect zich verspreid over grote delen van Europa en het was een kwestie van tijd dat de soort in Nederland opdook. Het insect staat sinds 2016 op de lijst van invasieve exoten van de Europese Unie.
Net als bij onze inheemse hoornaar staan op het menu van de Aziatische hoornaar allerlei insecten. Ze jagen ook actief op honingbijen en een bijenvolk zou daardoor kunnen instorten. Dat gebeurt echter zelden.
De Aziatische hoornaar is een grotendeels zwarte wesp. Hij heeft een oranje gezicht en op zijn lijf een smalle, gele band vooraan en een brede, oranje band achteraan. Net als gewone hoornaar kan deze soort steken en dat zal vervelender aanvoelen dan van een gewone wesp.

Gevreesde terrorwesp

Het gaat hier trouwens niet om de beruchte reuzenwesp uit Japan. Dat is een ondersoort van een andere Aziatische Hoornaar: de Japanse Hoornaar ( Vespa Mandarinia Japonica ). Hij is een stuk groter en agressiever dan zijn broer van het vasteland, en die is met een klein groepje in staat om een hele bijenkolonie weg te vagen.

Meer over:

hoornaar
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.