Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

'Beelden varkensleed geen sluitend bewijs'

  •  
07-12-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
125 keer bekeken
  •  
varken biggen stal vee

© Bron: Pixabay

De varkensfokkers waar Animal Rights schokkende taferelen heeft gefilmd, ontspringen mogelijk de dans. Toezichthouder NVWA kan pas ingrijpen als ter plekke is vastgesteld wat er is gebeurd, zegt minister Carola Schouten van Landbouw.
Het werk van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit wordt bemoeilijkt doordat de dierenrechtenorganisatie de beelden niet aan de dienst heeft voorgelegd, zegt Schouten. “Als je misstanden ziet of constateert, meld dat dan ook bij de NVWA.” Nu is de misstand volgens de minister nog niet zomaar bewezen. “Je kunt niet zomaar op basis van beelden zeggen: dus het is fout. Daar moet ook wel echt een check voor plaatsvinden.”

Undercover beelden

Animal Rights filmde met een verborgen camera bij twee varkensfokkerijen in het Gelderse Lunteren en Nuenen in Noord-Brabant. Biggetjes worden in kratten gegooid en krijsen het uit wanneer hun staartjes onverdoofd worden afgesneden.
Ook is te zien dat ontlastingsmonsters letterlijk uit de biggetjes worden geknepen en varkens tegen hun kop worden geschopt. Daarnaast laten de beelden spartelende, zieke en gewonde biggen zien. Zij worden aan hun lot overgelaten.

Couperen

Volgens Animal Rights zijn het couperen van de staart en het slijpen van de tanden standaardpraktijken die bij de wet verboden zijn. “De biggen gillen bij deze pijnlijke handelingen terwijl de moedervarkens, gevangen tussen de stalen stangen, machteloos toekijken”, zegt Erwin Vermeulen van de organisatie.
Volgens hem zijn de gruwelbeelden geen uitzondering. “We hebben nog wel meer beelden. Dit is de manier waarop varkens gehouden worden in Nederland.”

Meer onderzoek

De NVWA wil van Animal Rights weten om welke bedrijven het gaat. “Dan kunnen we dit onderzoeken. Wij hebben de beelden bekeken en we zien wel een aantal zaken waar we vraagtekens bij hebben.”
Tegelijkertijd zijn volgens hem handelingen, zoals het vijlen van tanden, wel toegestaan. “Maar het is natuurlijk heel onaangenaam om die dieren zo te zien gillen. En het is niet toegestaan dat zo'n jongetje de dieren schopt.” Uit eerdere inspecties van de NVWA bleek al dat er veel mis is bij varkensfokkerijen.
Volgens de Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) geven de beelden “geen realistische weergave van het reilen en zeilen” op een gemiddeld varkensbedrijf. “Dit is niet oké.”
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.