NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Bescherm de Zeeuwse Delta

  IMG_2203
  Foto: Jeannette Parramore

  Bescherm de Zeeuwse Delta is de naam van een pas opgerichte actiegroep die zich grote zorgen maakt over de toenemende bebouwing langs de Zeeuwse wateren. De actievoerders zijn een petitie gestart waarin ze oproepen de groei van recreatieparken te stoppen en verdere schade aan de Zeeuwse delta te voorkomen.

  Recreatiewoningen

  Eerder waren deze actievoerders ook betrokken bij protesten tegen het volbouwen van de Zeeuwse en Zuid-Hollandse kust met duizenden recreatiewoningen (o.a. de Zeeuwse Lagune, uitbreidingen van Roompot en Brouwerseiland). Dit gevaar lijkt met de komst van de Zeeuwse Kustvisie deels te zijn bezworen. Veel schade aan de natuur en het landschap is echter al aangericht en zij willen voorkomen dat ook het Delta-gebied nu wordt opgeofferd.

  De Kustvisie maakt nieuwe recreatieprojecten in het kustgebied onmogelijk, maar hierdoor richten projectontwikkelaars en exploitanten hun aandacht nu op de Delta. In hoog tempo worden plannen voor recreatieparken rond de Wester- en Oosterschelde, het Veerse Meer en de Grevelingen ontwikkeld. Daarvoor worden o.a. campings opgekocht en moeten kampeer- en caravanplaatsen verdwijnen. 

  Nationale Landschap Enquête van Natuurmonumenten

  Ook Natuurmonumenten maakt zich zorgen over de bebouwing in de Zeeuwse delta en niet alleen daar: overal hebben we te maken met bebouwing, windmolens, bedrijventerreinen etc.  “Ons landschap staat op het spel,” zegt Marc van den Tweel, directeur van Natuurmonumenten. “Als we niet opletten, verdwijnt de schoonheid en weidsheid van ons land en de ruimte voor de natuur.” Daarom vraagt Natuurmonumenten via een Nationale Landschapsenquête naar de mening van Nederlanders over hoe we om moeten gaan met woningbouw, landbouw, industrie, infrastructuur en al die andere zaken die ruimte vragen in ons land. Tot 9 januari kan de enquete worden ingevuld.

  Bron: Bescherm de Zeeuwse Delta

  Geplaatst in: Fragment Radio

Media

Meer in Fragment Radio