Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Besmettelijke vogelziekte geconstateerd

  •  
31-01-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1195 keer bekeken
  •  
houtduif_06.jpg
In Tilburg is de besmettelijke vogelziekte ‘het geel’ gevonden. Het Dutch Wildlife Health Centre heeft de ziekte geconstateerd bij een dode houtduif.

'Het geel'

Officieel heet de vogelziekte Trichomonas gallinae. Een besmette vogel krijgt een ontsteking in de keelholte, waardoor het dier minder goed eten en ademhalen. Uiteindelijk sterft de vogel aan de ziekte binnen vier dagen. De ziekte is vooral besmettelijk voor duiven, maar ook zangvogels, roofvogels en uilen kunnen er aan overlijden. Voor mensen is de ziekte niet gevaarlijk.

Besmetting

In Tilburg worden veel zieke of dode duiven gevonden. "De zieke vogels kijken suffig om zich heen en overlijden later. Als je een zieke of dode vogel ziet, moet je dit bij ons melden", zegt Albert de Jong van Sovon. De ziekte wordt vooral op voedselplekken overgedragen. Zieke vogels hebben moeite met het doorslikken van vogelzaad. Ze spugen het weer uit of laten het vallen. Andere vogels worden op deze manier besmet. Ook via waterbadjes kan de ziekte overgedragen worden. Het is daarom belangrijk om een voederplek goed schoon te houden. 

Meer over:

het geel, tilburg
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.