Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Bijzonder: witte giraffes gezien in Kenia

  •  
15-09-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
87 keer bekeken
  •  
Giraffe screenshot

© Still uit filmpje. Bron: Hirola Conservation Program

In een Keniaans natuurgebied zijn twee witgekleurde giraffes gezien. De moeder met kalf hebben leucisme, een genetische afwijking die leidt tot een verminderde aanmaak van pigment. De giraffemoeder is helemaal wit, bij het kalf zijn nog verbleekte vlekken te zien.

Geen albino

Leucisme is niet hetzelfde als albinisme. De twee aandoeningen worden vaak met elkaar verward, maar dieren met leucisme hebben geen rode ogen zoals albino's en geen verhoogde gevoeligheid voor zonlicht.
Een dorpsbewoner heeft de witte giraffes voor het eerst gezien in het Hishaqbini Hirola natuurgebied. Parkwachters zagen de dieren daarna ook. In een blog schreven ze: "Ze waren heel dichtbij en ontzettend rustig. Ze trokken zich niets aan van onze aanwezigheid."

Bedreigd

De witte dieren zijn Somalische- of netgiraffes. Deze soort staat als kwetsbaar vermeld op de rode lijst van bedreigde diersoorten. Wereldwijd zouden er nog 8500 van in het wild leven.
Vorig jaar werd in hetzelfde natuurgebied ook een witte giraffe gespot, mogelijk hetzelfde dier als de moeder-giraffe. Ook in een nationaal park in Tanzania is een witte giraffe gezien.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.