Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Biodiversiteit neemt wereldwijd af

  •  
06-04-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
70 keer bekeken
  •  
Weidebeekjuffer

© Weidebeekjuffer, fotograaf: ChrisRuijter

Wetenschappers waarschuwen dat de biodiversiteit wereldwijd gevaarlijk afneemt. Deze afname heeft ook invloed op het welzijn van de mens. Het tast de economie, voedselzekerheid en het levensonderhoud van de mensen aan. Het tij is nog te keren, maar dan moet er snel iets gebeuren.

Rapport over biodiversiteit

Het wereldwijde platform Intergovernmental Science-Policy Platform on Biodiversity and Ecosystem Services ( IPBES ) brengt de staat van de biodiversiteit en ecosysteemdiensten in kaart. Vervolgens vertalen zij het naar wat dit betekent voor de maatschappij. 550 experts uit 100 landen werkten drie jaar aan hun nieuwste rapport dat zij nu naar buiten hebben gebracht.

Resultaten per regio

De resultaten in het IPBES-rapport zijn over vier regio’s in de wereld. In Noord- en Zuid-Amerika is klimaatverandering een grote bedreiging voor de biodiversiteit. De leefgebieden voor soorten zal naar verwachting voor 2050 met 40% zijn afgenomen.
Ook in Afrika zijn veel dieren in gevaar. Steeds meer land is uitgeput door overexploitatie van natuurlijke bronnen, verontreiniging en erosie. Daarnaast is de verwachte toename van de Afrikaanse bevolking ook niet helpend voor de biodiversiteit.
In Zuidoost-Azië en Oceanië zijn de kustgebieden en visserij belangrijke onderwerpen. Steeds grotere hoeveelheden invasieve soorten bedreigen de omgeving. Gelukkig zijn er in deze gebieden ook successen behaald. Zo is er meer zeegebied beschermd en is er meer bos gecreëerd.
De biodiversiteit neemt in Europa en Centraal-Azië af door intensivering van de bos- en landbouw. Ook worden er meer natuurlijke bronnen geconsumeerd dan de regio produceert.

Oplossingen voor afname

Wanneer een ecosysteem stabiel is, kan het veranderingen beter aan. Het is daarom van belang om soorten goed te beschermen zodat de impact van klimaatverandering beter kan worden opgevangen. Er zijn al voorbeelden dat de verandering van beleid kan leiden tot het herstel van biodiversiteit.
Lees hier het hele IPBES-rapport .
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.