Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Biologische landbouw is gunstig voor klimaat

  •  
13-07-2006
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
vv_newsimg_107243.jpg
Als afstudeerproject hebben vijf Wageningse (Master of Science) studenten in de afgelopen maanden op basis van ruim 70 rapporten een uitgebreid literatuuronderzoek gedaan naar de verschillen tussen de Mondiale Voetafdruk van de biologische en de gangbare landbouw. Zij komen tot de conclusie dat, met name door het grote verschil in CO2-uitstoot, de biologische landbouw gunstig is voor het klimaat. Zelfs gunstiger dan de gangbare landbouw!
De Mondiale Voetafdruk ( www.dekleineaarde.nl ) is het internationale rekenmodel dat sinds een paar jaar algemene erkenning heeft gekregen als duurzaamheidindicator. Het is ontworpen door twee Canadese wetenschappers. In het onderzoek zijn vooral factoren als opbrengsten, energiegebruik, CO2-opname in de bodem en biodiversiteit onderzocht. Het literatuuronderzoek is gedaan in opdracht van De Kleine Aarde, het Centrum voor een Duurzame Leefstijl in Boxtel.
Mondiale Voetafdruk
Voedsel en biologische landbouw vormen voor De Kleine Aarde belangrijke thema's binnen het kader 'duurzame leefstijl'. Daarom lanceerde het centrum begin 2006 de nieuwe site www.voedselvoetadruk.nl , waar iedereen de eigen mondiale'foodprint'kan berekenen. Daarbij wordt nu voor biologische producten 20 reductie op de voetafdruk toegekend. Dat is een voorlopig getal.
In het verleden zijn diverse schattingen gemaakt van het verschil tussen de Mondiale Voetafdruk van de biologische en de gangbare landbouw. Deze schattingen liepen echter nogal uiteen en misten nog een solide wetenschappelijk fundament. In opdracht van De Kleine Aarde heeft een groep internationale studenten van de Wageningen Universiteit nu dus in kaart gebracht wat wetenschappers al over het verschil in de Voetafdruk van beide systemen hebben gevonden. De resultaten hebben ze gepubliceerd in het rapport 'The Global Footprint of Farming'.
Wat direct opvalt is, dat er al veel meer onderzoek gedaan is naar biologische systemen in Europa en Noord-Amerika dan in de rest van de wereld. Omdat zaken als bodemeigenschappen en klimaat grote invloed hebben op het resultaat van beide systemen, is het niet mogelijk om de resultaten van deze twee delen van de wereld als een algemene richtlijn voor de hele wereld te gebruiken.
Daarom is er nog geen algemene conclusie getrokken over het verschil in 'Voetafdruk' wereldwijd. Over het algemeen kan wel gesteld worden dat in de twee genoemde continenten de opbrengsten uit de biologische landbouw gemiddeld wat lager liggen dan in de 'conventionele' landbouw hoewel er grote verschillen qua opbrengst naar voren gekomen zijn. Met name in droge jaren zijn de opbrengsten van de biologische landbouw zelfs veel hoger! Ook opmerkelijk is dat de opbrengsten na enkele jaren omschakeling op biologische landbouw, langzaam maar zeker stijgen.
Energiegebruik en koolstofbinding
Qua energiegebruik is de biologische landbouw aanzienlijk gunstiger dan de gangbare landbouw want het gebruik ligt gemiddeld 30 lager. Tevens heeft de biologische landbouw als voordeel dat in deze systemen een grotere opname van koolstof in de bodem gevonden is. Dat betekent een aanzienlijk verschil in CO2-uitstoot (37-50). Tevens is uit het literatuuronderzoek gebleken dat biologische landbouw beter is voor de biodiversiteit dan de gangbare landbouw.
Hoewel deze conclusies voorlopig zijn en er nog veel nader onderzoek nodig is, benadrukt De Kleine Aarde het belang van meer biologische landbouw in het licht van het klimaatprobleem. In samenwerking met de Wageningse Universiteit en de Universiteit Utrecht wordt daarom aan vervolgonderzoek gewerkt.
Rapport
The Global Footprint of Farming door Adungna D. Bote, Steph Buijs, Diana van Dijk, Vera Espindola Rafael en Byjesh Katterkandi, Wageningen, 2006.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.