NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Blijft onrustig rondom de Oostvaardersplassen

  Oostvaardersplassen konik
  Koniks in de Oostvaardersplassen - Fotograaf Mauricevandoorn

  Ook dit weekend was het weer onrustig rondom de Oostvaardersplassen. Er is veel kritiek over hoe wordt omgegaan met de herten, konikpaarden en heckrunderen in het gebied.

  Kruizen en doodskisten

  Eerder zijn ook al demonstraties geweest en ook dit weekend waren er protestacties. In de nacht van zaterdag op zondag zijn er enkele tientallen kruizen en een doodskist geplaatst. Een woordvoerder van Staatsbosbeheer laat weten dat de kruizen en doodskist na ontdekking direct zijn verwijderd. De kruizen en doodskist stonden bij het vogeluitkijkpunt Grote Praambult. Om er te komen, moesten de daders volgens de woordvoerder van Staatsbosbeheer het spoor oversteken en over een hek klimmen.

  File door langzaamaanactie

  Zondag hadden zich aan het begin van de middag zo'n honderd mensen verzameld om te protesteren. De demonstranten zijn met hun auto's in colonne stapvoets over de snelweg A6 gereden. Tevens hebben de actievoeders bloemen neergelegd voor de gestorven dieren. De protestactie heeft zondag tussen Lelystad en Almere geleid tot een file van zo'n twaalf kilometer op de A6.

  De actievoeders eisen dat het beheer van het natuurgebied wordt gewijzigd. In de winter zouden dieren volgens de actievoerders moeten worden bijgevoerd. “De verantwoordelijken moeten voor de strafrechter gedaagd worden” stond op de spandoeken geschreven.

  Bron: ANP

  Geplaatst in: Nieuws