NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Bodemonderzoek met een onderbroek

  verteerdeonderbroek
  Verteerde onderbroek in het Groene Woud - bron Louis Blok Instituut

  De kwaliteit van de bodem wordt in Nederland sinds kort op een wel heel wonderlijke manier gemeten. Via het ingraven van een katoenen onderbroek. Wetenschappers van het Louis Bolk Instituut hebben deze methode gebruikt om onderzoek te doen naar de bodemactiviteit bij veehouders en boomtelers in het Groene Woud in Brabant.

  Afgebroken onderbroeken

  De shorts werden op een diepte van 10 centimeter begraven in jong en oud grasland en in bouwland. Na enkele maanden werden ze er weer uit gehaald. Wat bleek? De bodem had de onderbroek vrijwel helemaal opgepeuzeld. Slechts een stringetje was ervan over.

  Het onderbroekenonderzoek is eerder gedaan in Canada, onder de titel ‘Soil your Undies’. Met de proef in het Groene Woud is volgens de onderzoekers duidelijk geworden dat de activiteit van het bodemleven hoog was, ook na een droge zomer.

  Onderbroek begraven in eigen tuin

  Ook de afbraak van organische stof meten met een onderbroek? Kies het liefste een biologische katoenen onderbroek en laat deze twee tot drie maanden in de bodem, zeker niet langer. Zorg dat je onderbroek mooi plat in de bodem ligt. En voilà! Test verschillende locaties en laat je verrassen door het resultaat.

  Zondag gaan we met de onderzoekers proef op de som nemen bij het Naardermeer en zetten een van onze eigen onderbroeken in.

  Meer informatie over het onderbroekenonderzoek in het Groene Woud

  Voor wie een onderbroek begraven te ver gaat, maar toch zelf mee wil doen aan bodemonderzoek met theezakjes in eigen tuin, staat hier hoe dat moet.

  Geplaatst in: Fragment Radio

Media