Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Boeren plegen mogelijk fraude voor meer subsidie

  •  
01-12-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
87 keer bekeken
  •  
landbouw-jeanet1.jpg

© Fotograaf: Jeanet1

Door stiekem bermen aan hun perceel toe te voegen, kunnen boeren meer mest kwijt en krijgen ze meer EU-subsidie, aldus Trouw.

Extra subsidie

De krant beweert dat boeren andermans land in gebruik nemen om daar mest op te bergen en hier subsidie voor te ontvangen. Hiermee plegen zij fraude en brengen zij de natuur schade toe. Dat stellen burgemeester en wethouders van het Gelderse Berkelland, een van de grootste agrarische gemeenten van Nederland. De gemeente heeft tientallen gevallen van ‘landjepik’ vastgesteld binnen haar grenzen. Opgeteld gaat het om een oppervlakte van bijna tweehonderd voetbalvelden.

Hectaren erbij snoepen

Volgens de gemeente werkt het als volgt: elk jaar moeten boeren bij het ministerie van economische zaken opgeven hoeveel hectare landbouwgrond zij in gebruik hebben. Het aantal hectares bepaalt hoeveel Europese subsidie een boer krijgt en hoeveel mest hij op zijn grond mag brengen.
Op zoek naar zoveel mogelijk hectares laten boeren hun oog vallen op grond die grenst aan hun akkers, zoals wegbermen en groenstroken. Ze maaien de begroeiing weg, brengen er mest op en vragen er subsidie voor aan.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.