Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Boommarteronderzoek met ‘befcam’

  •  
29-06-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
287 keer bekeken
  •  
Vilmar Dijkstra befcam

© foto: Henny Radstaak

Het onderzoek naar boommarters was tot voor kort best lastig: de dieren zitten meestal in een oud spechtennest hoog in een boom. Om te weten of zo’n nest bewoond is moet je op zoek naar krabsporen die de marters met hun nagels al klimmend in de bast van de boom maken. Maar dan weet je nog niet welke boommarter waar huist en of die jongen heeft. 

Witte bef van de boommarter

Omdat iedere booommarter individueel te herkennen is aan z’n witte bef kun je met een goeie cameraval veel meer over de dieren te weten komen. Vilmar Dijkstra van de Zoogdiervereniging heeft in een bos aan de rand van de Veluwe zogeheten ‘befcams’ hangen: een constructie van een houten raam met bovenin een pot pindakaas als lokkertje, zodat de boommarter voor de camera die een paar meter verderop hangtbij het zich uitrekken naar de pindakaas goed z’n witte befje met donkere patronen laat zien. Inmiddels kan Vilmar Dijkstra met de gegevens die hij op deze manier verzamelt al anderhalf jaar van te voren voorspellen wanneer de jongen geboren gaan worden.
De boommarter leeft bij voorkeur in oudere bossen. Hij is een behendige klimmer en springer. Met deze kwaliteiten is hij in staat om eekhoorns in de boomtoppen te achtervolgen, maar de boommarter doet dit zelden. Zijn dieet bestaat vooral uit muizen. Dick Kuiperij filmde deze boommarter in het Vragenderveen:

Meer over:

boommarter
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.