Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Bosbranden niet altijd slecht voor natuur

  •  
05-08-2004
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
141 keer bekeken
  •  
Fallback image for card
Hoe slecht of hoe goed is vuur in de natuur? Jaarlijks verteert het vuur duizenden hectares natuur. In Zuid-Europa, zoals nu, maar ook in Nederland. Bos en duin gaan verloren. Dat stemt droef. Zonde van de bomen, de struiken, de planten; zielig voor de dieren en insecten die de vlammen niet overleefden. Na een jaar blijkt de ecologische schade echter vaak beperkt.
En zelfs meer dan dat: enkele jaren geleden werd op de Veluwe, in de buurt van Kootwijk, ruim 300 ha bos, in hoofdzaak dennen, in de as gelegd. Sindsdien bracht de wind bracht massa's vederlichte zaden van onder andere berken en heide naar de kale plekken en zal deze plek op den duur meer variatie bieden dan voor de brand. Vorig jaar brandde 3 ha duin bij Den Hoorn af en een stukje bos bij De Koog. Daarna groeiten verschillende soorten zeldzame paddestoelen op de brandplekken, zoals de houtskoolzwam. Eén soort was gloednieuw voor Nederland, nog nooit beschreven. (ANP)

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.