Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op NPO Radio 1
Elke dinsdag om 19.20 uur op NPO2

 • BP zaagt weer verder

  florida_ref_2001.jpg

  Olieconcern BP kan weer verder met de nieuwste poging om het olielek in de Golf van Mexico te dichten. De operatie kwam stil te liggen toen woensdag een zaagblad vast kwam te zitten. Dit probleem inmiddels verholpen. Dat meldden bronnen die betrokken zijn bij de operatie.

  Deskundigen proberen met behulp van onderwaterrobots de leiding zo in te korten, dat een kap kan worden geplaatst over het resterende stuk pijp, waarna de olie via een nieuwe leiding kan worden afgevoerd naar tankschepen.

  Ondertussen bedreigt de almaar groeiende olievlek ook de kust van Florida. De vervuiling bevindt zich volgens Amerikaanse media op slechts enkele kilometers van stranden in het uiterste westen van de staat, die zeer in trek is bij toeristen uit onder meer Nederland. Eerder bereikte het met olie vervuilde zeewater al de kusten van Louisiana, Mississippi en Alabama.

  Het olieconcern BP werkt nog altijd aan een oplossing voor het lek, dat vijf weken geleden ontstond na het exploderen en zinken van het olieplatform Deepwater Horizon en dat de oorzaak is van de grootste milieuramp in de geschiedenis van de Verenigde Staten.

  Er zijn in de afgelopen periode al meerdere pogingen met verschillende technieken gedaan om het lek te dichten, maar tevergeefs. De Britse oliemaatschappij BP wordt in eerste instantie verantwoordelijk gehouden voor de ramp. De kosten voor het bedrijf zijn inmiddels opgelopen tot omgerekend 800 miljoen euro.

  Een extra complicerende factor bij de bestrijding van de ramp is het orkaanseizoen, dat woensdag begon. Amerikaanse klimaatdeskundigen vrezen dat hevige stormen de olievervuiling in de komende maanden over een nog veel groter gebied zullen verspreiden.

  De Amerikaanse president Barack Obama ligt onder vuur over de olieramp. Hij bezwoer een nieuwe poging te ondernemen om een klimaatwet door het Congres te loodsen. De olieramp laat volgens Obama zien dat de VS zich niet langer gegijzeld kunnen laten houden door fossiele brandstoffen.

  ,,De overgang naar schone energie zal alleen slagen, als de private sector volledig betrokken is bij de toekomst'', aldus Obama. De enige manier om dit te bereiken is door een prijs te zetten op de uitstoot van CO2, meent Obama.

  Bron: ANP

  Geplaatst in: Nieuws