NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Bruidsvlucht van de vliegende mieren

  Mieren_Voorb._bruidsvlucht__Jinze_Noordijk__01.jpg
  Mieren voor de bruidsvlucht. Foto: Jinze Noordijk

  Elk jaar weer duiken ze in grote getallen duiken ineens in de zomer op: vliegende mieren. Tijdens een bijzondere fenomeen dat de bruidsvlucht wordt genoemd vliegen toekomstige koninginnen en vruchtbare mannetjes mieren uit om een nieuwe kolonie te beginnen.  

  Bruidsvlucht

  Ineens scheuren mierennesten ineens open om duizenden vliegende mieren in golven uit te laten vliegen. Dit gebeurt meestal eind juni - begin juli wanneer er massaal tientallen nieuwe koninginnen en honderden vruchtbare mannetjes geboren worden. Op drukkende zomerdagen scheuren meerdere nesten open en vliegen alle mannetjes en maagdelijke koninginnen uit. Tijdens deze zogenaamde bruidsvlucht slaat de koningin genoeg sperma op voor de rest van haar leven die ze krijgt van een of enkele mannetjes die het hoogst vliegen.

  De mannetjes zullen vrij snel daarna op de grond sterven. De mieren zijn niet gewend om te vliegen en belanden daardoor vaak in je haar of drankje. Als de paring voltooid is bijten de koninginnen hun vleugels af en gaan op zoek naar nieuwe nestplaatsen in de bodem om een nieuwe kolonie te starten. Het grootste deel van haar nageslacht is ongevleugeld, tot er weer gevleugelde mannetjes en vrouwtjes ontstaan, die uitzwermen.

  Vele dieren profiteren weer van de vele mieren die ineens rondvliegen zoals deze pad in het onderstaande filmpje van Jos van Schie:

  Geplaatst in: Nieuws