Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op NPO Radio 1
Elke vrijdag om 19.40 uur op NPO2

 • Bruine rat in Amsterdam

  VV_NAJAAR_2017_AFL4_DDV_frame_33770

  Kevin en Marvin heten niet alleen Groen, maar zijn het ook: ze dragen de natuur een warm hart toe en studeerden beiden biologie. De tweelingbroers trokken van jongs af aan samen de weilanden in om vogels te kijken of in sloten te peuren.

  In twaalf afleveringen laten de Rotterdamse tweelingbroers ons kennismaken met de natuur in de stad Amsterdam, en deze week is de bruine rat aan de beurt. Voor elke Amsterdammer is er minimaal één rat.

  Bruine rat in de stad

  De bruine rat is vanuit verre oorden naar de hoofdstad gekomen. Vanaf schepen in de haven kwamen de bruine en de zwarte rat de stad binnen. De bruine rat wordt ongeveer dertig centimeter en weegt ongeveer een halve kilo. 

  De ratten komen af op rondslingerend voedsel. Brood voor de eendjes wordt bijvoorbeeld uiteindelijk vaak opgegeten door de rat. Ratten zijn niet populair omdat ze zich overal doorheen knagen en zo veel overlast veroorzaken. Maar de komst van de bruine rat heeft ook positieve kanten. Hij eet bijvoorbeeld de opgehoopte vetresten weg in het riool, en zorgt er zo voor dat de buizen niet dicht slibben.

  Beluister ook de radio-reportage met Kevin en Marvin Groen.

  Geplaatst in: Fragment TV

Media

Meer in Fragment TV