Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Brussel bemoeit zich niet met de Oostvaardersplassen

  •  
10-04-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
72 keer bekeken
  •  
Konik

© Konik - Fotograaf: jvriens

De Europese Commissie gaat zich niet bemoeien met de sterfte van grote grazers in de Oostvaardersplassen. Dierenwelzijn in dergelijke natuurgebieden is een zaak van de lidstaten, antwoordt EU-milieucommissaris Karmenu Vella op vragen van CDA-Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik. Hij zegt niets te weten van “de vermeende negatieve gevolgen van het huidige Nederlandse beleid”.

Bijna 3000 gestorven grazers

Meer dan de helft van koniks, edelherten en heckrunderen in het Flevolandse Natura 2000-gebied heeft de afgelopen winter niet overleefd. Bijna 90 procent van de bijna 3000 gestorven dieren werd afgeschoten. De CDA-politica wilde dat Brussel zou ingrijpen. Volgens haar is het project volstrekt mislukt.

Exclusieve nationale bevoegdheid

EU-wetgeving over dierenwelzijn schrijft voor dat grote herbivoren voldoende te grazen hebben. Die regels zijn echter alleen van toepassing op landbouwhuisdieren, aldus Vella. De dierenwelzijnskwestie die Schreijer aankaart, “valt derhalve onder de exclusieve nationale bevoegdheid, waarbij de commissie niet kan optreden”.
“Het lijkt mij dat er iets schort aan het Europees toezicht op Natura 2000-gebied Oostvaardersplassen”, reageerde Schreijer.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.