Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Jutters Katwijk pakken het kleinste plastic aan

  •  
08-02-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
90 keer bekeken
  •  
Plastic in Katwijk

© foto:Jutters Katwijk

De juttersgroep van Katwijk schrok flink van de enorme hoeveelheid kleine stukjes plastic die bij de uitwatering in Katwijk in het water dreef en aanspoelde. Tamponomhulsels, hondenpoepzakjes en wattenstaafjes drijven zo via de Oude Rijn de zee in. Er moet iets gebeuren. Dus pleitten de jutters nu samen met het Hoogheemraadschap voor een bellenscherm in de Rijn dat het kleine plastic weet tegen te houden.

Burgerinitiatief

In het voorjaar van 2018 is op initiatief van Jutters Katwijk (een burgerinitiatief van vrijwilligers dat twee maal per week een uur lang de stranden van Katwijk vrijmaakt van zwerfafval) een werkgroep gestart om de mogelijkheden van een filtersysteem bij de Uitwatering van Katwijk nader te onderzoeken. Aanleiding was het vermoeden dat er een grote hoeveelheid afval via de Oude Rijn in de Noordzee terecht komt.

The Great Bubble Barrier

Het idee is even simpel als doeltreffend: met een lange slang vol kleine gaatjes, en een grote compressor blaas je een scherm van kleine belletjes in de rivier. Al het drijvende vuil wordt vervolgens door dat scherm tegengehouden en naar de kant gestuurd, waar het uit het water kan worden gevist. 

Onderzoek

Allereerst moet er duidelijkheid komen over de omvang van het probleem. Een onderzoek uit 2015 in opdracht van het Hoogheemraadschap Rijnland meldt dat er in 2012 naar schatting 3 ton grove plastics is onderschept door het Katwijkse gemaal. Het rooster filtert echter alleen materialen groter dan 85 millimeter uit de stroom. Het grote vermoeden is dat een veelvoud van kleinere objecten ongehinderd ontsnappen naar de Noordzee; microplastics van enkele millimeters, maar ook flesjes, doppen, folies en wattenstaafjes. Het afval dat nu als proef wordt afgevangen wordt uitgezocht en gesorteerd. Dit geeft inzicht in de hoeveelheden, maar ook in de herkomst van het plastic. Want aanpak bij de bron blijft natuurlijk het beste.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.