Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Campagne tegen stropers

  •  
19-01-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
145 keer bekeken
  •  
Stropers

© Bron: Gemeente Amsterdam

Stroperij komt steeds vaker en op grotere schaal voor in de Nederlandse natuurgebieden. Sneeuwklokjes, hout, mos.. je kunt het zo gek niet verzinnen of het wordt meegenomen uit het bos. Ook dat is stroperij en dus illegaal. De provincie Noord-Holland pakt het flink aan met een publiekscampagne en met inzet van de politie, die met boswachters mee op patrouille gaat.

Strafbaar

Steeds meer mensen verlaten de natuur met tassen en emmers vol eten om te verkopen. Denk aan konijnen, paddenstoelen, vissen, mossen en andere planten. Dit is stroperij en dat is illegaal en strafbaar. De organisaties die natuurgebieden beheren voeren daarom samen met de politie een handhavingsactie om stroperij en het verhandelen van de spullen aan te pakken. En om de bewustwording van de schade en gevaren van stroperij te vergroten. 
De natuur en de biodiversiteit lopen schade op door stroperij volgens de beheerders. Daarnaast is het mogelijk dat mensen ziektes en vergiftiging oplopen door het eten van gestroopte producten. Ze benoemen dat het meenemen van kleine hoeveelheden door de vingers wordt gezien, maar dat er tegen het leeg strippen van de bossen zal worden opgetreden.
Vroege Vogels Radio loopt een dagje mee met de handhavers in het Amsterdamse bos om te zien hoe de stroperij wordt aangepakt.
Gestroopte paddenstoelen

© Gestroopte paddenstoelen. Bron: Gemeente Amsterdam

Meer over:

stropen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.