NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • 25ste jaarlijkse Cicaden bijeenkomst

  cicaden.jpg
  Fotograaf: TheoTerwiel

  Voor de eerst keer vond de Centraal-Europese cicaden-bijeenkomst plaats in Nederland. Daarnaast was het ook nog een jubileum omdat het de 25ste bijeenkomst was.

  25ste cicaden-meeting

  Al 25 jaar komen verschillende experts op het gebied van cicaden samen om kennis uit te wisselen, te luisteren naar lezingen en uiteraard op veldonderzoek te gaan. De laatste jaren is een toenemende belangstelling voor cicaden omdat de soortenlijst in Nederland groeit. Maar er is ook veel onbekend over cicaden die vaak, geheel onterecht, verward worden met krekels. En dit beeld willen deze onderzoekers natuurlijk graag veranderen.

  Kees den Bieman en Roel van Klink onderzoeken hun netten op cicaden. Foto: Jesper Buursink

  Nieuwe natuur

  In de eerste plaats wordt tijdens de bijeenkomst veldwerk gedaan in de door mensen aangelegde natuurgebieden in Nederland. Wat is de toestand van de cicaden in deze gebieden? Experts zeggen dat bij een gemiddeld begrazings-beleid, zoals in natuurgebied de Millingerwaard door runderen en paarden bijvoorbeeld, de cicaden populaties zeer goed gedijen. De waardplanten van de cicaden worden niet overwoekerd maar moeten ook niet worden opgegeten door de grazers. 

  Geplaatst in: Fragment Radio

Media

Meer in Fragment Radio