Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

CO2 besparen in veenweide

  •  
15-06-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
67 keer bekeken
  •  
Friese milieufederatie veenweide co2

© foto: Henny Radstaak

Verdroging van veenweidegebied is in Nederland jaarlijks verantwoordelijk voor de uitstoot van maar liefst zeven miljoen ton CO2. Dat is ongeveer twee procent van de totale uitstoot van broeikasgassen. In Friesland, met z’n grote veenweidegebied, is dat aandeel veel hoger: bijna 30 procent. Een belangrijke oorzaak van de verdroging en de daaropvolgende uitstoot is het verlagen van de grondwaterstand van boerenland. Om dit tegen te gaan komt de Friese Milieu Federatie nu met een plan.

Grondwaterstand

In de landbouw wordt de grondwaterstand verlaagd om het land machinaal te kunnen bewerken. Hierdoor klinkt het veenweidegebied niet alleen in, maar komen ook broeikasgassen als methaan, lachgas en kooldioxide (CO2) vrij. 
De Friese Milieu Federatie heeft samen met een aantal boeren uit die provincie een plan gepresenteerd aan één van de klimaattafels die werken aan concrete plannen voor het Nationaal Klimaatakkoord van minister Wiebes. Veenweideboeren kunnen geld verdienen met een hoger waterpeil op hun land: Valuta voor Veen. In Friesland wordt daar nu een proef mee gedaan. Niet alleen inkrimping van de veestapel is noodzakelijk om de uitstoot van CO2 in het kader van de Parijse klimaatafspraken te beperken, maar ook dit plan wordt serieus besproken. 
Op de foto vlnr: Hans van der Werf (Friese Milieu Federatie) en biologisch veehouder Marten Dijkstra uit Aldeboarn, een van de boeren die meedoet aan het project.

Meer over:

veenweidegebied, co2
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.