Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

CO2 is een grondstof

  •  
28-06-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
CO2

© Bron: TNO

Bij de aanpak van CO2 in de lucht wordt meestal gesproken over opslag in de bodem. Maar CO2 kan ook verwerkt worden tot grondstof, bijvoorbeeld voor brandstof of beton. Bij TNO in Delft worden verschillende technieken uitgetest. Het zal nog even duren voordat er praktische toepassingen zijn. Maar de nieuwe Klimaatwet kan een duw in de goede richting geven.

Bakstenen

Hoeveel CO2 kan als grondstof ingezet worden? Bijvoorbeeld voor de productie van bakstenen, methanol of kasgewassen? Volgens TNO’s Earl Goetheer kunnen we over vijftien tot twintig jaar wel zes megaton hergebruiken, volgens Allard Castelein, directeur van Havenbedrijf Rotterdam kan slechts ‘een snipper’ van de afgevangen CO2 worden hergebruikt door fabrieken of glastuinders. Uit een studie van TNO en CE Delft blijkt dat er veel toekomstig potentieel inzit. 

Lokale afstemming

IJsland heeft al een semi-commerciële installatie staan om methanol te maken van CO2, maar voorlopig is het gebruik van CO2 als grondstof slechts een aanvullend alternatief op het ondergronds opslaan, concludeert de Europese Commissie. Op korte termijn kan zulke ‘carbon capture and utilisation’ (CCU) maximaal 300 megaton per jaar opleveren, concludeerden onderzoekers in 2013, terwijl er bij sommige bronnen jaarlijks 14.000 megaton uitgestoten wordt. Wil de markt voor CO2-gebruik groeien, dan zal het sterk moeten afstemmen op plaatsen waar veel CO2 vrij komt, zoals de Rotterdamse haven.

Meer over:

co2
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.