Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Compilatie van het vliegend hert

  •  
25-08-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Het vliegend hert is de grootste Nederlandse landkever. Vooral de mannetjes spreken tot de verbeelding, zij zijn tot wel 9 cm groot en hebben immense gewei-vormige kaken. Deze indrukwekkende kaken worden slechts gebruikt om rivaliserende mannetjes en gewillige vrouwtjes te imponeren en niet om mee te eten. De vrouwtjes zien er minder opvallend uit, ze missen deze markante kaken en zijn veelal een stuk kleiner. 

Boomsap

Opmerkelijk genoeg kan het vrouwelijk vliegend hert met haar veel kleinere kaken wel venijnig bijten. Zij gebruikt die kaken om in de bast van bomen te bijten waardoor het sap eruit komt; dat is haar voedsel. Het mannetje slobbert dat sap ook op. Bijten kan hij namelijk niet goed zelf doordat zijn gewei in de weg zit.
Wim Bender filmde maakte een compilatie, waarin twee mannetjes herten vechten om een vrouwtje op een dode eik nabij Ootmarsum. Ook zie je de plekken waar sap uit de boom loopt. Meer informatie over het vliegend hert vind je hier en hier.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.