NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • 'Conference of the Birds'

  Conference of the Birds affiche
  Rob Buiter

  In het mystieke gedicht 'Conference of the Birds' vertelt de twaalfde eeuwse Perzische dichter Farid Ud-Din Attar het verhaal van vogels op zoek naar een leider. Aan het eind van hun reis komen ze er, kijkend in een spiegelend meer, achter dat de leider in henzelf zit.

  "Dit gedicht inspireerde mij tot een voorstelling over de leiderschapscrisis op het platteland anno nu", zegt de Friese percussionist Sytze Pruiksma. "De internationale markt, grote bedrijven, de massaconsumptie, ze maken ons platteland kapot. Maar als voldoende mensen aan de basis opstaan, kunnen we wél wat veranderen aan het verdwijnen van de grutto en de andere agrarische natuur", aldus Pruiksma. Hij vertaalde het verhaal in muziek voor elektronische percussie, solo trompet van Eric Vloeimans en twee honderd blazers uit diverse Friese ensembles. Dansers van Club Guy and Roni en het Noord Nederlands Toneel vertellen en verbeelden het verhaal.

  De 'Conference of the Birds' wordt gespeeld in het Friese recreatiegebied Groene Ster, aan de rand van de Europese Culturele hoofdstad Leeuwarden. Het initiatief komt mede van de burgerbeweging Kening fan 'e Greide, die streeft naar een duurzame verandering op het platteland.

   

  Sytze Pruiksma (c) Rob Buiter

  Eric Vloeimans (c) Rob Buiter

  Noord Nederlands Toneel (c) Rob Buiter

  Club Guy and Roni (c) Rob Buiter

   

  Geplaatst in: Fragment Radio

Media