NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Congobekken, groene hart van Afrika

  Bonobo Congo
  Bonobo - Bron Pixabay

  In het hart van Centraal-Afrika ligt het Congobekken, na het Amazonegebied het grootste regenwoud ter wereld. Het Congobekken strekt zich uit over onder andere Congo-Kinshassa en Congo-Brazzaville, Gabon en Kameroen.

  Het Congobekken wordt vaak het Groene Hart van Afrika genoemd. De rivieren, bossen, bergen, savannes en moerassen herbergen maar liefst de helft van alle diersoorten in Afrika. Er leven bosolifanten, chimpansees, bonobo’s en (berg)gorilla’s.

  Bedreiging

  Naast de meer dan 400 zoogdiersoorten komen er ook meer dan 1000 vogelsoorten, 700 vissoorten en vele unieke tropische plantsoorten voor. Net als zo vele natuurgebieden wordt ook het Congobekken bedreigd door ontbossing en stroperij. In  het Congobekken regenwoud verdwijnt jaarlijks 8000 vierkante kilometer  bos ( eenvijfde van Nederland).  De belangrijkste oorzaken van ontbossing daar zijn landbouw en houtkap. ( vooral voor het winnen van houtskool) 

  bijeneter
  Witkapbijeneter (Merops bullockoides)

  Stroperij

  Vele dieren in het Congobekken worden slachtoffer van de commerciële handel in oerwoudvlees (bushmeat).  In de Democratische Republiek Congo alleen al wordt meer dan één miljoen ton vlees per jaar geconsumeerd. Met name antilopen, apen en gordeldieren lopen groot gevaar om op een bord te belanden.

  watervallen Kameroen
  Watervallen in Dja, Kameroen - Fotograaf Jaap van der Waarde

  Meindert Brouwer

  Om de aandacht te vestigen op dit gebied en haar rol als groene longen voor onze wereld schreef Meindert Brouwer (natuurbeschermer en journalist) een boek over het Congobekken: Central Africa Forests Forever. Het boek behandelt alle belangrijke onderwerpen voor behoud van regenwoud in centraal Afrika. Volgende schrijver  zijn er nog grote delen van het regenwoud nog intact, des te meer reden om het gebied goed te beschermen. Het boek brengt tevens de bedreigingen van het gebied aan t licht.  Zo blijkt dat plannen voor 53.000 kilometer aan nieuwe wegen maar liefst 2.200 beschermde natuurgebieden bedreigen, als ze niet worden aangepast.

  Geplaatst in: Fragment Radio

Media