Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Creatief met mos

  •  
29-05-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
219 keer bekeken
  •  
Mos.jpg
Het moet het nieuwe, natuurlijke wapen worden tegen fijnstof: mos. Uit onderzoek van de Universiteit van Bonn blijkt dat mos fijnstof kan verteren. Volgens de Duitse onderzoekers neemt een vierkante meter mos jaarlijks zo’n 20 gram fijnstof op. Rotterdam heeft het plantje nu ook ontdekt. Zo geeft ‘ De Groene Loper 010 ’ sinds kort mos workshops om mooie groene creaties te maken voor zowel binnen- als buitenshuis.
Hoogtepunt in de workshop is het maken van een mosschilderij, gemaakt van rendiermos. Maar laat dat nou geen mos zijn, maar een korstmos. Belangrijke eigenschap is dat het verticaal kan groeien en dus geschikt is voor een schilderij.
Vroege Vogels is zondag ook creatief met (korst)mos. Zo wordt er ter plekke een mosschilderij gemaakt en vertelt Gudrun Feldkamp van De Groene Loper 010 wat je allemaal met (korst)mos kunt doen. Het is trouwens niet de bedoeling om zelf het bos in te gaan en te gaan oogsten. Daarom maakt De Groene Loper 010 onder andere gebruik van (korst)mossen, die afkomstig zijn van een Rotterdamse begraafplaats, waar graven worden geruimd. Het krijgt hiermee dus eigenlijk een tweede leven.
In Duitsland is de afgelopen jaren onderzoek gedaan naar de fijnstof opnamecapaciteit van mos, met grote groene matten langs een autoweg. Wat bleek is dat mos alleen maar fijnstof kan opnemen wanneer het nat is. Bij droogte verliest het zijn filterende werking.
  • Beluister de reportage
Mos kan trouwens ook vanzelf allerlei creatieve vormen aannemen:
mosstandbeeld_daksaya
Moskapsel - Fotograaf: daksaya
moskikker_tinyvandermeer
Moskikker - Fotograaf: tinyvdmeer
moshart_-tinyvdmeer
Moshartje - Fotograaf:  tinyvdmeer
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.