Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Dassensporen gevonden in het Naardermeer

  •  
13-09-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
182 keer bekeken
  •  
das_33.jpg

© Fotograaf: ed71dekker

Afgelopen week zijn verse graafsporen van een das ontdekt in natuurgebied Het Naardermeer. De das is een nieuwkomer in het gebied en is nu een aantal keer gezien op beelden van een cameraval. Ook zijn er al meerdere keren sporen gevonden.

Graafsporen

"We wisten eigenlijk meteen dat het om een das ging", vertelt boswachter Hanne Tersmette van Natuurmonumenten. "De typische snuitputjes die dassen maken, door de grond open te krabben en dan met hun snuit erin rond te neuzen op zoek naar voedsel waren onmiskenbaar".

Leefgebied

Op het eerste gezicht lijkt het Naardermeer geen geschikt leefgebied voor de das. "Ze bouwen hun burchten graag in het zand, op plekken waar ze niet onder water kunnen lopen", legt boswachter Tersmette uit. Er zijn slechts enkele van dat soort plekken waar dit in het Naardermeer mogelijk is, zoals bijvoorbeeld in de buurt van de spoorlijn. De gras- en rietlanden rondom het Naardermeer bieden de das wel voldoende voedsel, zoals regenwormen waar de das dol op is.
Waarschijnlijk gaat het om een jonger dier, op zoek naar een nieuw leefgebied. Boswachter Tersmette is blij met de komst van de das: "Ten eerste omdat dassen dus in staat zijn vanuit de hoger gelegen ’s-Gravelandse Buitenplaatsen het Naardermeer te bereiken zonder dood gereden te worden. En ten tweede is er blijkbaar genoeg eten en rust te vinden voor een das in het Naardermeer."
Graafsporen das

© Bron: Natuurmonumenten

Foto van de graafsporen. 

Meer over:

das, spoor
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.