NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Datacenters: groener!

  Evoswitch.jpg

  Deze titel kan je op minstens twee manieren lezen. Dat datacenters groener worden, of dat ze groener moeten worden. Allebei is waar. Het is hard nodig ook want die 'opslagplaatsen' van computergegevens zijn absoluut enorme energievreters.

  Internetknooppunt
  Datacenters zijn verzamelplaatsen van enorme aantallen computerservers. Omdat Amsterdam één van de belangrijkste internetknooppunten ter wereld is staan er daar veel van dergelijke datacenters. Die inmiddels een aanzienlijk deel van het totale energiegebruik opslurpen. Maarten van Poelgeest, wethouder van Amsterdam, roept deze nieuwe industrietak op om zuiniger met electriciteit om te gaan. ICT moet groener.

  'In the cloud' 
  Het is een belangrijke oproep want in de computerwereld is een grote verandering gaande. Veel gegevens worden niet meer op je eigen computer bewaard maar 'in the cloud'. En die cloud dat zijn de miljoenen servers die in die datacenters staan. In Nederland zijn een paar van dergelijke bedrijven die zo groen mogelijk werken. In Haarlem (voor wereldcomputer begrippen is dat gewoon knooppunt Amsterdam) staat Evoswitch en dat geeft het goede groene voorbeeld.

  Koelen
  De belangrijkste methode om veel elektriciteit te besparen ligt in de koeling. Electronica wordt in het gebruik warm (leg je hand gerust even op je computer), dus een hal waar duizenden servers staan bereikt al gauw het kookpunt. Koelen gebeurt doorgaans met grote airconditionings-installaties, maar Evoswitch bewijst dat het ook op een slimme manier met buitenlucht en een beetje water kan.

  Geplaatst in: Fragment Radio

Meer in Fragment Radio