Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

De comeback van de zalm

  •  
28-12-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
128 keer bekeken
  •  
Zalm in de Roer 2

© foto: Henny Radstaak

De zalm is bezig met een comeback in de Roer. Vroeger was er volop zalm in de Nederlandse rivieren te vinden. Ook op de Maas en z’n zijrivieren, zoals de Roer. De vis trok vanaf de zoute zee het zoete water, de rivier op, om zich voort te planten op de grens met Duitsland en in de Duitse Eifel. In de jaren 60 van de vorige eeuw is de zalm uit Nederland verdwenen, door overbevissing en vervuild water.
Deze reportage werd in oktober 2018 uitgezonden en is op 30 december 2018 opnieuw uitgezonden als 'Beste van Vroege Vogels 2018'.
Al meer dan 20 jaar zijn vrijwilligers met man en macht bezig om de kansen voor de zalm te vergroten. Bij de ECI waterkrachtcentrale Roermond is een vistrap gemaakt, er worden zalmeitjes opgekweekt en uitgezet, en dagelijks worden vissen gemonitord. Nu binnenkort de Haringvlietsluizen op een kier worden gezet, wordt een toename van het aantal terugkerende zalm verwacht omdat de vissen dan vanuit het Haringvliet gemakkelijker de Maas zullen kunnen vinden.  Door de opening wordt de Noordzee beter met de Rijn en Maas verbonden en dat is cruciaal voor vissen als zalm, steur, zeeforel, zeeprik, rivierprik en aal. Deze trekvissen moeten kunnen zwemmen tussen zoet en zout water voor hun voortplanting.

Meer over:

zalm, roer
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.