NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • De comeback van de zalm

  Zalm in de Roer 2
  foto: Henny Radstaak

  De zalm is bezig met een comeback in de Roer. Vroeger was er volop zalm in de Nederlandse rivieren te vinden. Ook op de Maas en z’n zijrivieren, zoals de Roer. De vis trok vanaf de zoute zee het zoete water, de rivier op, om zich voort te planten op de grens met Duitsland en in de Duitse Eifel. In de jaren 60 van de vorige eeuw is de zalm uit Nederland verdwenen, door overbevissing en vervuild water.

  Deze reportage werd in oktober 2018 uitgezonden en is op 30 december 2018 opnieuw uitgezonden als 'Beste van Vroege Vogels 2018'.

  Al meer dan 20 jaar zijn vrijwilligers met man en macht bezig om de kansen voor de zalm te vergroten. Bij de ECI waterkrachtcentrale Roermond is een vistrap gemaakt, er worden zalmeitjes opgekweekt en uitgezet, en dagelijks worden vissen gemonitord. Nu binnenkort de Haringvlietsluizen op een kier worden gezet, wordt een toename van het aantal terugkerende zalm verwacht omdat de vissen dan vanuit het Haringvliet gemakkelijker de Maas zullen kunnen vinden.  Door de opening wordt de Noordzee beter met de Rijn en Maas verbonden en dat is cruciaal voor vissen als zalm, steur, zeeforel, zeeprik, rivierprik en aal. Deze trekvissen moeten kunnen zwemmen tussen zoet en zout water voor hun voortplanting.

   

  Geplaatst in: Fragment Radio

Media