NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • De geheime gangen van de boommarter

  Boommarter_frame_7630
  Boommarter

  De boommarter rukt op in de Nederlandse bossen. Tegelijkertijd is deze eens zo zeldzame marter een van de onzichtbaarste zoogdieren van ons land. Er zijn maar weinig mensen die er ooit een hebben gezien. Dit maakt dat er weinig bekend is over de handel en wandel van de boommarter.

  Zoogdierexperts Jaap Mulder en Ruud van den Akker doen daarom onderzoek naar het leefgebied van de boommarter. Om meer te weten te komen, hebben ze een aantal exemplaren gezenderd. Menno spoort ze samen met de onderzoekers op, op een wel heel bijzondere manier.

  In hun leefgebied hebben boommarters meerdere holen. Vaak wordt een holle boom of een verlaten nest van een eekhoorn of een duivenkoppel gebruikt als hol, maar ook grote nestkasten en rotsspleten zijn populair. Een enkele keer verblijven de boommarters zelfs op zolders en in dassenburchten.

  De boommarter is lastig te onderscheiden van de steenmarter. Om de soorten uit elkaar te houden, kun je kijken naar de kleur van de bef en de stand van de oren. De boommarter heeft een gele bef, waar de steenmarter een witte bef heeft. De oren van de boommarter zijn groter en staan meer naar het midden van de kop; die van een steenmarter meer naar de zijkant.

  Geplaatst in: Fragment TV

Media