NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • De geluiden van de vogeltrek

  Henk Meeuwsen Aat Schaftenaar
  Rob Buiter

  In oktober is de lucht weer gevuld met geluiden van trekkende vogels. Letterlijk miljoenen vogels trekken van het noorden en oosten richting het zuiden. Afhankelijk van de windrichting kun je in deze tijd grote groepen graspiepers, veldleeuweriken, vinken, kepen en andere trekvogels tegen de blauwe lucht – of liever: tegen de wolkenlucht – zien. Maar hoe herken je al die kleine silhouetjes? 'Zolang ze geen geluid maken ben ik ook verloren', bekent natuurgeluidenverzamelaar Henk Meeuwsen.

  Telposten

  De vogeltrek wordt in voorjaar en herfst nauwlettend in de gaten gehouden door honderden liefhebbers op 'telposten'. Zo heeft vogelaar Aat Schaftenaar zijn eigen telpost op de Utrechtse Heuvelrug, vlakbij Maarn. "Ik probeer hier in september en oktober een paar keer per week naartoe te gaan om de vogeltrek in de gaten te houden. De meeste dagen tel je enkele duizenden zangvogeltjes en ook wel ganzen, kauwen en zelfs aalscholvers hier boven de Utrechtse Heuvelrug. Een enkele keer zitten er krentjes in de pap, zoals deze week enkele Europese kanaries.

  Trektellen en geluiden

  De aantallen trekkende vogels kunnen vrijwel live worden gevolgd via de website Trektellen.nl. De vaak lastige geluiden die de vogels tijdens de vlucht maken zijn verzameld op een app van Birdingapps.com 

Media