Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

De gravende pluimvoetbij

  •  
28-06-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
176 keer bekeken
  •  
De pluimvoetbij is een grote, maar ook behaarde bij waarvan het vrouwtje opvalt door de fel geel gekleurde pluimen (beharing) aan de achterpoten. De pluimen van het vrouwtje op de achterpoten zijn lange haartjes en dienen als hulpmiddel om zand weg te graven. Ook worden er tussen de haren grote hoeveelheden stuifmeel vervoerd. De bij is tussen juni en augustus overal in Nederland te spotten. 
Op het filmpje is duidelijk te zien dat het vrouwtje bezig is met het graven van een nest. Ook zie je dat er nog wat stuifmeel van de pootjes afkomt. Ze voorziet het nest van stuifmeel en legt haar eieren erin. ‘Op een 10 M2 waren er een hele hoop van deze geweldige beestjes druk bezig om hun onderkomen te maken. Prachtig schouwspel en wat een werk, met zoveel aandacht.’ Gefilmd door Dingeman Snijders.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.