Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

De grote steatoda

  •  
12-10-2007
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
25478 keer bekeken
  •  
grote-steatoda.jpg
De grote steatoda is nauw verwant aan de beruchte zwarte weduwe. Eveneens een giftige spin, maar in tegenstelling tot wat haar naam doet vermoeden, is ze maar zo’n centimeter groot.
 Sinds enkele decennia vrij algemeen in België en het zuiden van Nederland. Voor zover bekend zijn er hier nog geen gevallen van steatoda-beten. Elders wel, vooral in Australië. Die gevallen leerden dat het gif van de grote steatoda gelijkaardige symptomen teweegbrengt als dat van de zwarte weduwe. Het gaat onder meer om hartritmestoornissen, braken, koorts, vochtopstapeling, stokkende ademhaling en spierspasmen.
Die symptomen zijn wel minder intensief dan na een beet van een zwarte weduwe. Er zijn drie redenen waarom de kans bijzonder klein is dat je door een grote steatoda wordt gebeten. De grote steatoda verlaat in principe nooit haar web, dat ze bovendien liefst uit de directe buurt van mensen weeft.
Het gaat ook om een kleine spin, waarvan alleen het volwassen vrouwtje onder gunstige omstandigheden - bv. als de kledij het toelaat - in staat is de menselijke huid te doorboren met haar korte giftanden. De spin is bovendien absoluut niet agressief van aard en zal dus nooit actief een mens aanvallen.
Bron: ASOP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.