Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

De Nationale Spinnentelling

  •  
11-10-2013
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
66 keer bekeken
  •  
kruisspin_10.jpg
In ons land komen een kleine 700 soorten spinnen voor. Maar welke soorten wonen in onze tuin of zelfs in huis? Vroege Vogels organiseert voor het eerst de Nationale huis- en tuinspinnentelling. Een week lang mag iedereen op zoek naar alle achtpotigen van Nederland. Zondag 20 oktober maken we de resultaten bekend.
Tien spinnen
Samen met Jinze Noordijk van EIS-Nederland, spinnenkenner Peter Koomen van Natuurmuseum Fryslân en Naturalis Biodiversity Center heeft Vroege Vogels een spinnenzoekkaart gemaakt, met daarop tien spinnen, die je tegen, die je tegen kunt komen in huis en tuin, veelal op muren.
Zoals de kruisspin, een middelgrote spin die een wielvormig web maakt en herkenbaar is aan de witte kruisvormige tekening op het achterlijf. De gewone tandkaak vind je vaak in een opgerold blaadje, heeft twee rode strepen op het lijf en zet haar kaken graag in lieveheersbeestjes en wespen.
Een soort die je vooral binnenshuis aan kunt treffen is de grote trilspin, een spin die een eeuw geleden nog maar nauwelijks voorkwam in Nederland en nu vrijwel overal. De wespspin, die  ook wel tijgerspin wordt genoemd, is vanwege haar kleuren misschien wel de meest exotische van allemaal.
Op de spinnenzoekkaart staan de afmetingen van het lijf van de verschillende soorten. De poten zijn vaak langer dan het lijf.
Op de zoekkaart staan tien spinnensoorten, maar dat hadden er veel meer kunnen zijn. Zeker omdat sommige soorten enorm op elkaar lijken.
Koffieboonspin
Deze kogelspin heeft een achterlijfje dat er uitziet als een koffieboon en komt voor in kelders, garages en onder de bomen. Bouwt een grofmazige spinselmat.
Gewone huisspin
Deze spin bouwt een horizontaal trechterweb, is bruin tot bijna zwart met lichtere vlekken en heeft lange, harige poten.
Muurkaardespin
Deze spin vind je vaak op muren, zit overdag verstopt in gaten en heeft vaak V-vormige tekens op fluwelig behaard achterlijf.
Grote trilspin
Deze huisspin maakt een web van draden, kriskras door elkaar en heeft erg lange poten. Begint bij verstoring te trillen.
 
Wespspin
Deze grote wielwebspin heeft de kleuren van een wesp en komt steeds vaker voor in Nederland.
 
Tuinwolfspin
Deze tuinspin maakt geen web, maar achtervolgt prooien op de grond. Donkerbruin, stevige geringde poten.
 
Kruisspin
Komt voor in tuinen, parken en soms in huis. Maakt een wielvormig web en is herkenbaar aan zijn witte kruisvormige tekening op het achterlijf.
(Gewone) Tandkaak
Deze tuinspin vind je vaak verstopt in opgerold blaadje. Achterlijfje kan helemaal geel zijn, of met één of twee rode strepen. Er zijn twee soorten tandkaken, waaronder de gewone, die door elkaar voorkomen en zonder bestudering van geslachtsorganen niet uit elkaar te houden zijn.
 
(Venster)Sectorspin
Deze muurspin maakt een rond web waar een sector ('taartpunt') aan ontbreekt. Achterlijf met zilvergrijs bladachtig patroon. Er zijn twee sectorspinnen, die veel op elkaar lijken, de venstersectorspin en de struiksectorspin.
 
(Gewone) Strekspin
Deze tuinspin bouwt een rond web met gat in centrum. Slank zilverwit lichaam, geelbruine lijnen, lange voorpoten. In tuinen komen twee soorten strekspinnnen regelmatig voor, gewone strekspinnen en schaduwstrekspinnen. Bijna onmogelijk om uit elkaar te houden.
 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.