Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

De natuur als uitvinder

  •  
04-06-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
420 keer bekeken
  •  
ijsvogel_45.jpg
De voorkant van een van de snelste treinen ter wereld is geïnspireerd op de snavel van een ijsvogel. De oorspronkelijke kogelneus van de Japanse hogesnelheidslijn is ooit vervangen door de veel meer aerodynamische spitse ijsvogelneus. Dit is een van de vele voorbeelden van natuur, dat inspiratie vormt voor menselijke uitvindingen.
Uitvinder
Ylva Poelman heeft een boek geschreven over de ‘natuur als uitvinder’. De wetenschappelijke tak die dit bestudeert heet bionica. In het boek staan talloze voorbeelden, zoals vliegtuigvleugels, die geïnspireerd zijn op de vleugeltippen van ooievaars.
Efficient
Volgens Poelman zitten we nu midden in het tijdperk van de bionica en is dat maar goed ook. Zo gebruikt de natuur efficiëntie en duurzaamheid als basis voor het voortbestaan van het leven op aarde en daar kan de vervuilende en verkwistende mens nog heel wat van leren.
uitvinder
Ylva Poelman, natuur- en sterrenkundige, is specialist op het gebied van bionica, innovatie en peoplemanagement. Ze is initiator en aanjager van het Bionica Innovatie en Expertise Centrum in Groningen. Over dit onderwerp schrijft ze ook columns voor Trouw. 
Titel: De natuur als uitvinder
Auteur: Ylva Poelman
Uitgeverij Carrera
Prijs: 19,95
Pagina’s: 254
ISBN 978 90 488 2541 7
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.