NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • De natuur als uitvinder

  ijsvogel_45.jpg

  De voorkant van een van de snelste treinen ter wereld is geïnspireerd op de snavel van een ijsvogel. De oorspronkelijke kogelneus van de Japanse hogesnelheidslijn is ooit vervangen door de veel meer aerodynamische spitse ijsvogelneus. Dit is een van de vele voorbeelden van natuur, dat inspiratie vormt voor menselijke uitvindingen.

  Uitvinder
  Ylva Poelman heeft een boek geschreven over de ‘natuur als uitvinder’. De wetenschappelijke tak die dit bestudeert heet bionica. In het boek staan talloze voorbeelden, zoals vliegtuigvleugels, die geïnspireerd zijn op de vleugeltippen van ooievaars.

  Efficient
  Volgens Poelman zitten we nu midden in het tijdperk van de bionica en is dat maar goed ook. Zo gebruikt de natuur efficiëntie en duurzaamheid als basis voor het voortbestaan van het leven op aarde en daar kan de vervuilende en verkwistende mens nog heel wat van leren.

  Ylva Poelman, natuur- en sterrenkundige, is specialist op het gebied van bionica, innovatie en peoplemanagement. Ze is initiator en aanjager van het Bionica Innovatie en Expertise Centrum in Groningen. Over dit onderwerp schrijft ze ook columns voor Trouw. 

  Titel: De natuur als uitvinder

  Auteur: Ylva Poelman
  Uitgeverij Carrera
  Prijs: 19,95
  Pagina’s: 254
  ISBN 978 90 488 2541 7

  Geplaatst in: Fragment Radio

Media

Meer in Fragment Radio