Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

De natuur is ook van mij: de binnenvaartschipper

  •  
15-10-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
52 keer bekeken
  •  
Harm Lenten is schipper en eigenaar van m/s Antonia. Met dit 110 meter lange vrachtschip vervoert hij zout voor Akzo Nobel, van Delfzijl naar Rotterdam en terug.
Harms vader was ook al binnenvaartschipper, de liefde voor het vak is hem met de paplepel ingegoten. Het mooie vindt hij de vrijheid, en het éen zijn met de natuur en de elementen. Hij vaart nu al vijf jaar dezelfde route, maar vervelen doet het niet. Het Groningse land met de diepliggende kanalen is heel anders dan het Friese meren gebied; het rivierenlandschap van de Lek is niet te vergelijken met het IJsselmeer. Je leert het landschap in al zijn facetten, tijdens alle seizoenen kennen. Meeuwen vliegen met je mee, je ziet de aalscholvers jagen op prooi.
In de 25 jaar dat hij nu vaart heeft hij de natuur mooier zien worden. Mensen zijn milieubewuster en dat zie je; doordat de waterkwaliteit is verbeterd, zijn de oevers groener, zit er meer vis en zijn er daardoor ook meer vogels.
Harm werkt zelf ook aan die verbetering mee: zijn schip is voorzien van katalysator en roetfilter.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.