Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

'Natuur- en milieubeweging poldert teveel'

  •  
20-10-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
71 keer bekeken
  •  
Schiphol - publiek domein

© Bron: PIxabay, hpgruesen

"Je hoeft niet gek te zijn om wereldkampioen te worden," zei meesterschaker Nigel Short ooit, en hij voegde daar meteen aan toe: "Maar het helpt wel." Een uitspraak die oud-minister van Milieu Pieter Winsemius uit het hart gegrepen is. Gewapend met deze uitspraak verdiept hij zich in het verband tussen creativiteit en prestatie, en komt daarbij tot verrassende inzichten. Zo valt te lezen in het persbericht bij zijn nieuwste boek.

Polderen levert weinig op

In een scherpe analyse van de natuur- en milieubeweging wijst Winsemius op het feit dat deze veel te veel is gaan polderen. En als je iets groots wilt bereiken werkt de polder te traag. 'En de polder is altijd zompig. Schiet niet op als je meters moet maken,' zegt hij. De politiek wordt niet meer opgeschud door de natuurorganisaties, terwijl die juist moet ontregelen. Winsemius verwijt ze teveel gericht te zijn op behoud van hun leden en te weinig op uitdragen van een grote visie. 'Als je bijvoorbeeld kijkt naar de uitbreiding van Schiphol hoor je de klassieke milieubeweging nauwelijks daarover.'

Bedrijfsleven

Winsemius ziet dat de vernieuwing op dit moment vooral vanuit het bedrijfsleven komt. Daar is het thema duurzaamheid bij een aantal koplopers duidelijk onderdeel van hun bedrijfsstrategie. Zij zijn zich er bewust van dat de burger meegenomen moet worden in een verhaal. De burger heeft als ultiem middel altijd de kopersstaking tot zijn beschikking. 
Zondag is Winsemius te gast in de uitzending om te vertellen over zijn boek. Donald Pols, directeur van Milieudefensie, en Bjørn van den Boom van Natuurmonumenten schuiven aan om in gesprek te gaan over de kritiek die Winsemius heeft op de natuur- en milieubewegingen in Nederland.

Meer over:

polderen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.